piątek, 5 października 2012

We Do Steaks


Dziś na blogu Mrs Perfect troszkę kuchni. Robimy steki. Poniżej lista zakupów :) 

Przygotowujemy mięso:

Pierwsze dwa steki solimy, posypujemy pieprzem i nacieramy  ząbkiem czosnku. Następnie polewamy oliwą z oliwek. Wykonujemy wszystkie czynności z obu stron. Mięso musi leżeć w marynacie wraz z czosnkiem pokrononym w plasterki przez ok 4 godziny.
Kolejne dwa steki równiez solimy, posypujemy pieprzem, delikatnie pocieramy gałązkami rozmarynu i smarujemy masłem z obu stron. Trzymamy mięso w takiej marynacie wraz z kilkoma listkami rozmarynu również 4 godziny. 

W miedzy czasie gotujemy ziemniaki.

Sałatka:

Sałata lodowa wymięszana w sosie vinegrette, do tego wrzucamy pokrojone pomidory i ogórki. Do smaku możemy przyprawić solą i pieprzem.

Sos vinegrette:

Sos w proszku + woda + oliwa z oliwek

Mięso:

Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Najpierw mięso z marynatą z oliwy. Pocieramy czosnkiem w trakcie smażenia i spryskujemy sokiem z cytryny.
Kolejne dwa steki z marynaty z masłem i rozmarynem wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. W trakcie smażenia pocieramy kosteczką masła. 

Podajemy z pokrojonymi ziemniaczkami posypanymi dla dekoracji natką pietruszki o raz z sałatką. 

Smacznego!:)

xoxo Alex

***

Today on the blog Mrs Perfect little kitchen. We do steaks. The following shopping list :)

Prepare the meat:

The first two steaks with salt, sprinkle with pepper and rub a clove of garlic. Then, pour the olive oil. We perform all the actions on both sides. The meat must be marinated with garlic slices pokrononym for about 4 hours.
The next two steaks also add salt, sprinkle with pepper and rosemary gently press against and smear the butter on both sides. We keep the meat in the marinade along with some rosemary leaves the 4 hours.

In the meantime boil potatoes.

Salad:

Mixed lettuce in a vinaigrette dressing, to throw the chopped tomatoes and cucumbers. We spice to taste with salt and pepper.

Vinaigrette dressing:

The sauce powder + water + olive oil

meat:

Meat throw on a hot skillet without added fat. First, the meat from the marinade of olive oil. We pressed during frying garlic and lemon juice spraying.
The next two steaks from marinade with rosemary butter and put it on the hot skillet without added fat. During frying, press against the cubes of butter.

Serve with potatoes sprinkled with chopped parsley for decoration of the time with a salad.

Enjoy :)

xoxo Alex





















1 komentarz: