sobota, 30 stycznia 2016

Daily Food: Papryka Duszona / Stewed Peppers




Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Idealny na jesień i zimę. Podobnie jak bigos, czy fasolka, duszona papryka może być odgrzewana bez końca i będzie stawała się smaczniejsza. 

Składniki:

3 czerwone papryki
2 cebule
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
kiełbasa np. Toruńska
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka wegety
szczypta pieprzu do smaku
łyżeczka majeranku
łyżeczka oregano
natka pietruszki do dekoracji
woda
pieczywo

Krok 1. Dokładnie myjemy i obieramy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Następnie wrzucamy je do garnka z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i przyprawami. Podlewamy wodą.
Krok 2. Kiełbasę kroimy w kosteczką i wrzucamy na patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Przypiekamy. 
Krok 3. Gdy kiełbasa jest juz usmażona dodajemy ją do rondelka z papryką i cebulą. Mieszamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy jeszcze 5 minut.
Krok 4. Gdy woda odparuje z garnka danie jest już gotowe. Wykładamy na talerze lub do misek i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

xoxo Alex

***

The recipe is very simple in execution. Perfect for autumn and winter. Just like stew or beans, stewed peppers can be reheated without end, and will become tastier.

Components:

3 red peppers
2 onions
3 allspice
2 bay leaves
sausage for example. Toruńska
2 tablespoons olive oil
teaspoon salt
pinch of pepper to taste
teaspoon marjoram
teaspoon oregano
parsley for decoration
water
bread


Step 1. Thoroughly wash and peel vegetables. Dice onions and peppers into strips. Then throw them into the pot with the addition of tablespoons of olive oil and spices. Watering with water.
Step 2. Sausage, cut into cubes and toss into the pan with the addition of a spoonful of olive oil. Scorches.
Step 3. When the sausage is already fried, add it to the pan with peppers and onions. Mix. Watering a little water and cook another 5 minutes.
Step 4. When the water evaporates from the pot dish is ready. Taught on plates or bowls and sprinkle with parsley. Serve with bread.

Bon Appetit!

xoxo Alex















5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No właśnie nie leczo :-) Nie dodaję pomidorów i koncentratu dzięki czemu smak jest zupełnie inny :-) Dodatkowo duszoną paprykę robi się zdecydowanie szybciej :-)

      Usuń
  2. Mniam , muszę powiedzieć ,że wyszło przepyszne :)
    Świetny post ,oby było ich więcej :)
    Zapraszam do mnie http://calypso-written-by-daria.blogspot.com/
    Obserwuje :* :*

    OdpowiedzUsuń